+36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén bruttó 3000 Ft (szállítási díj  nélkül)

 +36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén bruttó 3000 Ft (szállítási díj  nélkül)

MACSKAALOM

Szűrés
Termék státusza
ÁLLAT
Márka Márka szerinti szűrés
TERMÉK TÍPUS
Kiszerelés Az adott termékből ezek a kiszerelések választhatóak!

Válasszon a macskaalom típusonként:

Tovább
 

Milyen a jó macskaalom?

Ha van egy csodálatos bársony tappancsunk (macskánk, cicánk), akkor macskaalomra mindenképpen szükségünk lesz. Összefoglaljuk mennyi mindenre érdemes odafigyelni, mennyi különböző fajtájú alom létezik, amik között néha nehéz kiigazodni.

Milyen macskaalmok vannak?
A macskaalmoknak leggyakoribb csoportosítása a csomósodási képesség alapján történik.

Csomósodó
A csomósodó almok amikor nedvesség éri őket, kis csomókat képeznek. A csomósodó almoknál minél jobb minőségű az ásvány, annál hamarabb, erősebb és kisebb labdákat képez. Fontos még, hogy mennyire tudja magában tartani a szagokat, nedvességet és mennyire antibakteriális hatású, illetve mennyi por van benne. Csomósodó almoknál napi 1-2 alkalommal érdemes eltávolítani a csomókat és az ürüléket. Cserében egy jó minőségű 5L alom, akár 30 napig is elegendő, csak az eltávolított mennyiséget kell pótolni.

Nem csomósodó
A nem csomósodó almok csak beszívják a nedvességet, de nem állnak össze. A nem csomósodó almoknál a kőzet, szilika gél, fűrészpor, cellulóz nem áll össze, hanem csak magába szívja a nedvességet és szagokat, így biztosítva a higiénikus környezetet. Rendkívül nagy különbség lehet az egyes tulajdonságok között minőségtől függően. Egy kiváló minőségű szepiolit vagy attapulgit alapú macskaalom, 7-12 napig is magában tartja a nedvességet és kellemetlen szagokat. Előnye a nedvszívó almoknak, hogy az említett időtartamig nem is kell vele foglalkozni, nem kell eltávolítani belőle semmit, csak a periódus végén az egész tartalmat kidobni.

Miből vannak a macskaalmok?


Nem csomósodó macskaalom alapanyagok:

 • Bentonit

Csomósodó macskaalom alapanyag:

 • Attapulgit
 • Bentonit
 • Szepiolit
 • Szilika gél
 • Fa pellett
 • Papír (cellulóz)

Mi alapján különböztetjük meg a jó minőségű almokat a gyengébb minőségűektől?

Szagsemlegesítés
Milyen hosszan tudja semlegesíteni a nem kívánt szagokat, illetve hogyan éri ezt el. A macskaalom anyaga képes e magába szívni a szagokat vagy csak parfümmel fedi el azokat, esetleg valamilyen természetes vagy nem természetes fertőtlenítőszerrel semlegesít.

Por
Mennyi por és egyéb piszok található az alomban. Minél tisztább egy alom annál jobb, mert nem hordja szét a piszkot a macska a lakásban, illetve nem tapad rá a szőrére.

Súly
Egységnyi térfogatú macskaalomnál minél könnyebb annál jobb, hiszen könnyebb szállítani. A súly alapvetően nem sokat árul el egy alomról, mert a nedvszívó képességet térfogat alapján mérjük. Természetesen megvan minden egyes nyersanyagnak az átlagos fajsúlya. Például egységnyi bentonit általában nehezebb, mint egységnyi attapulgit vagy szepiolit.

Nedvszívó képesség
Mennyi nedvességet képes magába szívni az alom. Ezt általában százalékban szokták megadni, például 200%. Ez azt jelenti, hogy 1 liter macskaalom, 2 liter nedvességet képes magába szívni.

Csomósodás
Minél hamarabb, minél kisebb és erősebb csomókat hoz létre egy bentonit, annál jobb minőségű. A nem csomósodó almoknál a nedvességnek való ellenállás a mérvadó, azaz mennyi ideig képes ellenállni az anyag nedvességnek, mennyi idő után kezd el szétmállani.

Környezetbarát 
Fontos, hogy természetes anyagból készüljön a macskaalom, ne tartalmazzon mesterséges fertőtlenítőszert, esetleg természetes úton lebomoljon.


Hogyan szoktassuk a macskát hozzá az alom használatához?
A macskák szerencsére könnyen tanulnak. Hamar megismétlik azokat a cselekedeteket, amikhez kellemes tapasztalatokat tudnak társítani. Fontos hogy emiatt nem szabad őket megbüntetni, ha nem a megfelelő helyen könnyítettek magukon, hanem egyszerűen meg kell tanítani őket. Ha a macskánk az almon kívül végzi el a nagyobb dolgát, akkor érdemes begyűjteni azt és az alomtálcába helyezni, így a macska kiszagolja és rájön, hogy a macskaalom a megfelelő hely a könnyítésre. A házhoz szoktatási periódusban etessük a macskánkat rendszeres időközönként viszonylag közel az alomhoz. Etetés után 20 perccel a macska úgy fogja érezni, hogy szükséges elvégezni a dolgát, ilyenkor mutassuk meg neki a macskaalom helyét. Adjunk kedvencünknek apró jutalmat, kedvenc játékát minden sikeres használat után, így könnyen megszokja. Idővel etessük a macskát távolabb és távolabb az alomtálcától.

Ideális hely az alomtálca számára?
Mindenképpen olyan helyre kell tenni az almos tálcát, ahol a macska elvonultan, nyugodt körülmények között tudja elvégezni a dolgát, tehát semmiképpen sem érdemes forgalmas, nyitottabb helyre tenni. Fontos továbbá, hogy a macska alvóhelyétől, illetve az evőhelyétől messze legyen. Ideális lehet egy eldugott sarok a nappaliban, illemhelyiség vagy fürdőszoba, de ott is lehetőleg a fal mellett. A macska alom tálcát mindig azonos helyre tegyük, ne változtassuk meg a helyét!

Fontos tudni, hogy a macskaalom használata segít megelőzni mindenfajta betegséget, amit a macska össze tud szedni a szükségletei elvégzése alatt. Emiatt is nagyon fontos a megfelelő minőségű alom kiválasztása, hiszen az egész család számára fontos a tisztaság és egészség.


Macskaalom használata
Típustól és minőségtől függően eltérő módon kell a macskaalmokat használni.

Csomósodó macskaalom
Töltse fel az alomtálcát kb. 5-7cm vastagságban csomósodó alommal. Az alom folyékony és szilárd ürülék esetén csomósodni kezd. Ezek a csomók alomlapáttal könnyedén eltávolíthatók. Az eltávolított csomókat helyezze a szemetesbe és az eltávolított mennyiségnek megfelelő alommal pótoljuk azt. Az almot típustól függően 20-30 nap után kell cserélni. Ilyenkor érdemes alaposan, vízzel kitisztítani az alomtálcát, de vigyázzunk, hogy ne használjunk erős fertőtlenítőszert, mert az irritálhatja a macskánkat. A még fel nem használt almot tároljuk száraz helyen.

Nem csomósodó macskaalom
Töltse fel az alomtálcát kb. 3-4 cm vastagságban alommal. Jó nedvszívó, szagmentesítő és nedvességnek ellenálló macskaalom esetén semmi dolgunk nincs az alommal, típustól függően 5-14 napig. Ez után az almot teljesen cserélni kell. A használt almot helyezze a szemetesbe. Alomcserekor érdemes alaposan, vízzel kitisztítani az alomtálcát, de vigyázzunk, hogy ne használjunk erős fertőtlenítőszert, mert az irritálhatja a macskánkat. A még fel nem használt almot tároljuk száraz helyen.


Miért nem használja a macska az alomtálcát?
Sajnos a macskánk nem fogja elmondani erre a választ, de van pár lehetséges opció. Ha a macskánk úgy dönt, hogy nem használja az almot, az egy jel lehet arra, hogy valami megváltozott az életében.

 • A leggyakoribb indok, hogy nem fektetünk elég figyelmet az alomtálca tisztán tartására, emiatt már nem elég vonzó az a macskánk számára.
 • Szintén lehetséges, hogy a macskánk visszautasítja az alomtálca áthelyezését, a környezetét túl nyitottnak, zsúfoltnak találja, vagy nem kedveli az új almot, mert például túl sok mesterséges fertőtlenítőszer van benne.
 • Az is elképzelhető, hogy a visszautasítás csak fokozatosan következik be, ami még nehezebbé teszi a megoldását.
 • Érheti a macskánkat sokkhatás, ilyen lehet egy összekapás egy másik állattal, látogató érkezése vagy egy új családtag.

Ha a macskánk már idősebb korban van, akkor a bizonytalanság is nagyobb szerepet játszhat. Ha megfigyelte és tesztelte ezeket a lehetőségeket és továbbra sem tudja megtalálni a választ az alom elkerülésére, akkor érdemes megkeresni az állatorvost. Elképzelhető, hogy valamilyen fertőzés, betegség áll a probléma mögött.

Tovább