+36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén (szállítási díj  nélkül) bruttó 3000 Ft.

 +36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén (szállítási díj  nélkül) bruttó 3000 Ft.

BESTZoo Magazin
AKVARISZTIKA
HÜLLŐ
KISEMLŐS
KUTYA
MACSKA
MADÁR
Szűrés törlése

Hogyan védje meg kutyáját a megfázástól

Kapitány Zoltán
Kapitány Zoltán
2019.11.30 14:39
Hogyan védje meg kutyáját a megfázástól
A szoba hőmérséklete és a kinti hőmérséklet között, akár 30-40 C különbség is lehet. Nem csoda hogy ha kedvencünk elkezd dideregni, a meleg lakásból, a hideg utcára lépve. 

HOGYAN VÉDD MEG KUTYÁDAT A MEGFÁZÁSTÓL

A szoba hőmérséklete és a kinti hőmérséklet között, akár 30-40 C különbség is lehet. Nem csoda hogy ha kedvencünk elkezd dideregni, a meleg lakásból, a hideg utcára lépve. Figyelmes gazdi tudja, mikor jön el a kutyaruha, kutyakabát ideje.MIÉRT KELL RUHA A KUTYÁNAK?

Ha a kutyusodnak vastag bundája van, dús aljszőrzettel rendelkezik és jól viseli a hidegen, akkor jól meglesz kutyaruha nélkül. Viszont ha nem ez a helyzet, egy meleg kabát segíthet. Nyirkos, esős időben minden kutyának jól jöhet a ruha, ami szárazon tartja. Egyes kutyafajták, a természetükből eredően kevesebb testzsírral rendelkeznek. A kevesebb zsírfelület kevesebb hő megtartására képes, így ezeknél a kutyáknál indokolt lehet a téli öltöztetés.

 

 EZT GONDOLD VÉGIG

Néhány dolog, mikor érdemes megfontolni a kutyaruha vásárlás előtt
  •    Rövid szőrű vagy kistestű
  •    Legyengült immunrendszerű kutyák
  •    Beteg kutyák 
  •    Idősebb kutyák
  •    Kölykök kutyák
  •    Meleg éghajlatról származó fajták 
  •    Vékony testalkatú kutyák

 

HASZNOS TANÁCSOK

A nagytestű kutyákkal szemben, az apró termetű kutyák, extra védelmet igényelnek a hideg idő beálltával. A kistestű fajtáknak a testfelülete ugyanis kevesebb hőt képes termelni és megtartani, így a meghűlés kockázata is fennáll. Fontos szempont a kutyák magassága. Azoknál a kutyáknál amelyeknek a hasuk közel van a földhöz, minden bizonnyal jó szolgálatot fog tenni a téli időkben egy kabát vagy legalább egy pulóver. A hideg föld valamint a rajta lévő hó ugyanis közel van az állat hasához, belső szerveihez, így a kutya nehezen tudja melegíteni magát.

Extrém hideg időben a kölyköket és idősebb ebeket mindenképp érdemes óvni az időjárás viszontagságaitól. Ha kutya nagyon fiatal, vagy éppen idős,  mindig óvni kell a megfázástól és a kihűléstől! Kiemelt figyelmet kell fordítani a beteg kutyákra is. A beteg kutyák kevésbé tudják tolerálni a szélsőséges hőmérsékleteket valamint a gyors hőmérséklet változást. Ha egy kutya egészségi állapota megromlott, a szervezete a betegség leküzdésére koncentrálja az energiáit. Ezért minden stresszhelyzet – ideértve a hideget is – tovább gyengítheti a szervezet védekezőképességét.


 

Méretet

A megfelelő méretet a mellkas körméretét lemérve kaphatod meg: függőlegesen vezess körbe egy mérőszalagot az állat teste körül, a mellső lábai mögött, a mellkas legszélesebb részén, úgy, hogy két ujjad férjen be a mérőszalag alá.

A kapott méret alapján már ki is választhatod a megfelelő kutyakabátot. Jó, ha a választott darab állítható, és így felpróbálás után tökéletesen méretre állítható.

Anyag

Egy kötött kutyaruha jól néz ki és jól véd a hideg ellen, de eső és csontig hatoló jeges szél esetén nem sokat ér. Egy esőkabát szárazon tartja az állatot, de nem igazán melegíti. A kutyád is megérdemli a legjobb védelmet az eső, hó és a hideg ellen.

Az sem árt, ha könnyen tisztítható az anyag, mert koszos lesz, ez biztos. Ha a praktikus szempontok stimmelnek, már csak egy dolgod maradt az anyagválasztással kapcsolatban: döntsd el, milyen színe/mintája legyen a kutyaruhának!

Design

Egy laza, szellős kutyaruha jól nézhet ki, de ha sétához, futáshoz nem éppen praktikus. Olyan öltözéket válassz, ami lazán simul az állat testére, és így nem dörzsöli ki a bőrét, nem akad bele semmibe és nem akadályozza a mozgást.

Egy másik fontos szempont a gazdi kényelmével kapcsolatos, mennyire könnyű ráadni a kutyádra a kiválasztott ruhát. Egy séta miatt izgatott kutya beöltöztetése komoly feladat lehet, ha nem megfelelő darabot választasz.


 

Használd okosan

A pulóverek, kabátok kifejezetten kültéri ruhadarabok, csak addig használd, amíg az kutya a szabadban tartózkodik.

Ha úgy látod, hogy kedvenced odahaza is fázik, öltöztetés helyett inkább használj egy meleg, kényelmes takarót. A ruhavásárláskor mindig a vízhatlan darabokat részesítsd előnyben. A nem vízálló ruhák ugyanis könnyen átnedvesedhetnek, kis kedvenced  pedig egy pillanat alatt felfázhat.

Vásárláskor mindig ellenőrizd, hogy a kabáton, pulóveren nincs-e olyan cipzár, csat, tépőzár, ami dörzsölheti a kutya testfelületét. Bármi, ami lóg, mozog, túl szoros vagy túl laza, károsíthatja a kutya bőrét.

Divatból öltöztessem ?

Nagyon nehéz megállni, hogy egy elegáns vagy épp vicces pulcsit adj kedvencedre, mert úgy olyan helyes.

Vedd figyelembe azonban, hogy a kutyák természetes állapotukban nem hordanak ruhát. Ezen kívül, a ruha viselésével fennállhat a kidörzsölődés veszélye. Mindig válassz megfelelő nagyságú ruhát, figyelve arra hogy ne legyen se túl nagy se túl kicsi.

Sok kutyának praktikusabb tépőzáras ruhát venni, mivel ezek sokkal jobban állíthatóak. Amennyiben nagyon hideg lenne az időjárás, lehetőséged van alá egy pulcsit is adni.  A hideg időkben szükséges és hasznos lehet öltöztetni a kutyát, de csak addig, amíg az időjárás megkívánja.

3 tévhit a téli kutyaápolással kapcsolatban


A szőr megvéd a hideg ellen 
Nem minden kutya egyformán bírja a hideg időjárást. Egy Szibériai Husky jobban felkészült a hidegre, mint egy Csivava. A lakásban tartott nagyobb kutyák is hozzá szoknak a szoba hőmérsékletéhez. Mi is felöltözünk télen, mielőtt utcára mennénk, nekik is szükség van megfelelő védelemre!

A szoba hőmérséklete és a kinti hőmérséklet között, akár 30-40 C különbség is lehet. Szélsőséges időjárásnál, még egy vastag szőrzet sem jelent tökéletes védelmet. A túlzott hideg hatására sérülnek a szövetek és kisebb kutyáknál akár hipotermia is kialakulhat!

Nem támadják meg a bolhák
A hideg és a hó elpusztítja a legtöbb kártevőt. A bolhák télen a melegben kereshetnek menedéket. Egy meleg szoba optimális helyet biztosít nekik,  ezért fenn áll a veszélye annak, hogy végül ott fognak kikötni.

Fokozott óvatosság télen is ajánlott!

Télen is folyamatosan és az előírásoknak megfelelően kell alkalmazni a bolha- és kullancs ellenes készítményeket. Csak ebben az esetben biztosítható, hogy télen nem támadják meg a lakást az élősködök!

Nincs szükségük mancsvédelemre 
A kutyacipők vagy a mancsvédő krémek használata nagyon hasznos a téli sétáknál.
 Míg a kutya talppárnái rugalmasabbak, mint az emberi talp, nem védettek a fagyásra. A jég és a hó olvadására felhasznált só, kiszáríthatja és égetheti a talpát. A hidegben könnyen előfordulhat a kutyus mancsán égési sérülések.

A kutyák talppárnái elnyelik a fagyállók és egyéb vegyszerek maradékát is. Érdemes minden téli séta alkalmával hangsúlyt fektetni a mancsvédelemre. Sétálás után mossuk vagy töröljük tisztára a kutyus talpát és kenjük be erre a célra alkalmas mancs krémel.

 

Néhány kutyaruha ami nem csak praktikus hanem meleg is