+36-1/337-20-25 |  BESTZOO pontok NEKED |ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT -   Minimum vásárlási érték (szállítás nélkül) bruttó 3000 Ft.

 +36-1/337-20-25 |  BESTZOO pontok NEKED |ONLINE ÜGYFÉLSZOLGÁLAT -   Minimum vásárlási érték (szállítás nélkül) bruttó 3000 Ft.

BESTZoo Magazin
AKVARISZTIKA
HÜLLŐ
KISEMLŐS
KUTYA
MACSKA
MADÁR
Szűrés törlése

A kutya fürdetés 13 szabálya

Kapitány Zoltán
Kapitány Zoltán
2021.06.08 14:06
A kutya fürdetés 13 szabálya

Ahogyan mi emberek, kutyáink is ki vannak téve a napi környezetszennyező hatásoknak. Kipufogógáz, lakásban lévő por, stb., ezek mind lerakódnak a bőr felületén

A kutya fürdetés 13 szabálya

Ahogyan mi emberek, kutyáink is ki vannak téve a napi környezetszennyező hatásoknak. Kipufogógáz, lakásban lévő por, stb., ezek mind lerakódnak a bőr felületén és hosszú távon érzékenység, viszketés, bőrgyulladás tünetek mellett allergiát, fertőzést, anyagcsere-, hormon- és immunzavarokat, különböző bőrbetegségeket okozhatnak, ha nem mossuk le.

A bőrbetegség tünetei

A gyakori bőr- és szőrzet-megbetegedések mögött helytelen étrend, paraziták, gombák, baktériumok vagy az ápolás hiánya áll. A legtöbb diagnózis összetett és nehéz a betegség valódi okát megállapítani. Az állatok szőre és bőre jóval érzékenyebb és vékonyabb, mint az embereké. A kutya bőrének pH-értéke 6,5 – 7,5 (embereknek jóval savasabb, pH értéke kb. 5,5), ezért is nehezebben áll ellen a fertőzéseknek, környezeti hatásoknak, így védelme kiemelten fontos.

 

 

FONTOS!

Vásárlóink gyakran szokták kérdezni, hogy miért csak 3 nappal a fürdetés után csepegtethetjük rá kedvenceinkre a bolhairtó cseppeket? Nos azért mert fürdetés után a bőrnek 3 napra van szüksége ahhoz, hogy a faggyúréteg újratermelődjön, különben a bolhairtó cseppek megfogják marni a bőr felső rétegét.

 

 

Milyen időközönként fürdessem a kutyát?

Nem célszerű gyakran fürdetni, de vannak olyan esetek amikor a szükség törvényt bont. Gondoljunk csak arra, hogy egy egy kiadós szabadtéri séta vagy játék után mi mindenbe beleléphet vagy belehempereghet kis kedvencünk. De a kutya játszótársak is okozhatnak némi kellemetlenséget. A fürdetéssel kutya bőrének természetes védő rétegét is lemossuk vele. A gyakori fürdetéssel a kutya bőre kiszáradhat, ezért inkább fésüléssel igyekezzünk a bundáját tisztán tartani, amennyiben ez még megoldható.

Bármennyire is szeretjük kis kedvencünket, van az a szag, amit nem szeretnénk érezni. Ahhoz, hogy ezt a szagot a minimumra szorítsuk, egy lakásban tartott kutyát gyakrabban kell fürdetni. Heti egynél többször nem ajánlott, de ha még is szükséges, használjunk erre a célra kifejlesztett, gyakori használatra való kutyasamponokat.

 

 

Fontos az első fürdetés élménye!

Az első fürdetés meghatározó esemény, hiszen ez az amire a kutyád később emlékezni fog és ez alapján reagál majd a következő mosdásra. Nagyon fontos, hogy kellemes élménnyé tedd ezt az első alkalmat, hiszen ezzel megkönnyíted nem csak az ő, de a saját dolgodat is a későbbiekre nézve.

 

 

Mi a menete a kutyád fürdetésének?

1.)  Fürdés előtt alaposan keféld át a szőrét, hogy megszabadítsd a már kihullt szőrszálaktól, csomóktól, gubancoktól. Ha nagyobb csomókat találsz a bundájában, azt semmi képen ne próbáld tépkedni!

2.)  Készítsd elő a sampont és a törölközőt amit használni fogsz. Ha esetleg van kedvenc játéka, azt is bekészítheted, hiszen sokkal könnyebb figyelmét elterelned és még kellemes légkört is kialakíthatsz számára.

3.)  Mindenképpen jó minőségi kutya sampont használj, ami az adott kornak, fajtának vagy egyéb érzékenységnek megfelelő.

4.)  Fontos, hogy helyesen állítsd be a víz hőmérsékletét. Inkább szoba hőmérsékletű vízzel fürdesd, de ne túl hideggel!

5.)  Állítsd a kutyát a kádba és szép lassan engedd bele a vizet, kezeddel óvatosan nedvesítsd át a kutya szőrét amíg teljesen át nem nedvesedik. Használhatsz zuhanyrózsát is, de mindig figyelj arra hogy ne legyen túl erős a vízsugár. Mindig hagyj időt, hogy megszokja. Dicsérd őt és jutalmazd, simogasd!

6.)  Soha ne használd a sampont száraz bőrre! A száraz bőrre tett sampon kimarhatja a kutya érzékeny bőrét! Samponozás előtt mindig kellően nedvesítsd be!

7.)  Ügyelj arra, hogy csak a nyakáig legyen vizes, a fülét és az arcát ne érje víz! Ezek a területek - a fülek és a szemek - begyulladhatnak, ha nagy mennyiségű víz éri őket, ezért az arcát csak nedves kézzel vagy ronggyal töröld át.

8.)  Tégy egy kis sampont a kezedre is, habosítsd fel és jól dörzsöld át vele a kutyád szőrét és bőrét. Gondosan végezd a műveletet, ne feledkezz meg a lábairól, a mellkasáról és a hasáról sem! Vigyázz arra, hogy az arcát és a fülét továbbra se érje se víz,  e
sampon!

9.)  Amint végeztél a samponozással, a lehető legalaposabban öblítsd le bundáját tiszta vízzel, semmiképp se maradjon szappan a bőrén!

 

 

10.) A fürdésnél használhatsz balzsamot, különösen a hosszabb, nehezen kezelhető, vagy érzékeny bőrű/szőrű kutyáknál lehet hasznos. Utána sokkal könnyebben ki tudod fésülni az esetleges gubancokat és a látvány és a jó illata magáért beszél.

11.) Ha megszeretnéd előzni, hogy megrázza magát és ezzel mindent összefröcsköljön, gyorsan tedd rá a törülközőt és jól törölgesd át a szőrét! Hűvösebb időben használhatsz hajszárítót a lehető legalacsonyabb hőfokozaton, hogy elősegítsd a gyorsabb száradást. Vedd figyelembe, hogy a hajszárítót nem mindegyik kutya tolerálja!

12.) Kinti kutyusnál halaszd a fürdetést melegebb időszakra, lakásban tartott kutyánál pedig hagyd őt megszáradni egy kellemes, huzatmentes, meleg helyen! Kölyökkutyánál fokozottan figyelj erre, hiszen az ő bőrük még kifejezetten érzékeny, könnyedén meghűlhetnek!

13.) Miután teljesen megszáradt a szőre, fésüld át őt még egyszer, hogy megszabadítsd a fürdés során kihullott szőrszálaktól.

Számtalan jó minőségű kutyasampon és kozmetikai cikk kapható üzletünkben! Keressen bizalommal, segítünk kiválasztani az Önnek legmegfelelőbb sampont!