+36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén bruttó 3000 Ft (szállítási díj  nélkül)

 +36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén bruttó 3000 Ft (szállítási díj  nélkül)

BESTZoo Magazin
AKVARISZTIKA
HÜLLŐ
KISEMLŐS
KUTYA
MACSKA
MADÁR
Szűrés törlése

5 Hatékony módja a bolhák és kullancsok távoltartásának

Kapitány Zoltán
Kapitány Zoltán
2021.06.08 13:59
5 Hatékony módja a bolhák és kullancsok távoltartásának

Akinek kutyája/cicája van bizonyára jól ismeri azt a harcot, amit az élősködőkkel kell időnként megvívni. A legkellemetlenebb ellenségei a kutyáknak/cicáknak ezek a kis élősködők.

5 Hatékony módja a bolhák és kullancsok távoltatásának

Akinek kutyája/cicája van bizonyára jól ismeri azt a harcot, amit az élősködőkkel kell időnként megvívni. A legkellemetlenebb ellenségei a kutyáknak/cicáknak ezek a kis élősködők. A megszállásuk veszélyes lehet az állatra nézve, mivel a csípésen és a vérszíváson kívül, különböző betegségeket hordozhatnak.

A bolhák mozgékonyak, gyorsan szaporodnak és gyorsan terjednek. Ezért a harc velük nagyon nehéz, de mindenképpen szükséges, hogy teljesen kiirthassuk őket. Itt is igaz az, mint sok esetben: a legjobb védekezés a megelőzés. Ezért kell már a kezdetektől komoly figyelmet fordítani arra, hogy az állat bundáját ne lepjék el a paraziták. Ennek ellenére a legjobb szándék ellenére is előfordulhat, hogy már úgy kerül hozzánk az állat, hogy fertőzött. Bizonyos esetekben minden óvintézkedés ellenére megfertőződhet.

De mik ezek a paraziták ?

Leggyakrabban a bolhákat és a kullancsokat jelent. A bolhák egész évben, a kullancsok főként a tavaszi-nyári időszakban okoznak komoly fejtörést. Mindkét parazita nagyon könnyen és gyorsan szaporodik. A kullancsoknál elég egy enyhébb tél ahhoz, hogy nagyobb létszámban képviseltessék magukat. Így akár egy magas a fűben tett séta alkalmával is jó néhány juthat belőlük a kutyák bundájába. A bolhák esetében különösebben kedvező körülmények sem kellenek: ők a kutya/cica szőrében is kiválóan tudnak szaporodni.

 

 

Milyen bolhairtó szert válasszunk?

Szerencsére igen hatékony eszközök léteznek a kullancsok és a bolhák távoltartására illetve kiirtására. A legjobb módszer a megelőzés. Fontos, hogy a kutya/cica megfelelően védelembe részesüljön az év minden szakában.

Többféle lehetőség létezik. Mindenki által jól ismert bolhanyakörveken kívül kaphatók bolhairtó cseppek, tabletták és spray -k, samponok is. Mindenki maga dönti el, hogy melyik megoldás szimpatikus számára. Jó ha tudjuk, hogy állatonként eltérő lehet ezeknek a szereknek a hatékonysága. Vannak olyan területek ahol egyes hatóanyagok már nem bizonyulnak hatékonynak, ilyen esetben érdemes váltani. Nézzük meg milyen lehetőségek vannak.

 

 

Nyakörvek

Hátránya: Sok fajtája létezik, eltérő hatóanyaggal. Használatuk a kényelmes módja a bolhák és kullancsok elleni védekezésnek. A nyakörveket az állatnak folyamatosan viselnie kell ahhoz, hogy a megfelelő hatást ki tudja fejteni. Ez általában nem okoz gondot

Felhelyezést követően 48 órán belül kiirtják a bolhákat és kullancsokat. Hatása 4 - 8 hónapig is megmarad (hatóanyagtól függően).

Hátránya: Vannak olyan kutyák/cicák akiknek viszketést, illetve diszkomfort érzetet okoz. Így nem minden esetben alkalmazható.

Ha kis kedvencünk nem bírja, célszerű váltani, más megoldást kipróbálni.

 

Cseppek

Megelőzésre vagy állandó használatra legjobb a csepp. Ezeket általában havonta egy alkalommal kell alkalmazni a kutya/cica nyakába csepegtetni a fartőig. Fontos hogy a bőrére csepegtessük, mert azon keresztül szívódik fel a hatóanyag. Általában négy-hat héten keresztül véd a paraziták ellen.

Ha másik állatról esetleg átfertőződik, a bolhák elpusztulnak. A csepp hatásának köszönhetően így nem tudnak elszaporodni az állat szőrében. A cseppet rendszeresen használva megkímélhetjük magunkat az élősködőkkel járó problémáktól. Reppellens  készítmények még biztosabb védelmet nyújtanak kedvenceink számára.

 

Spray -k

Előnye: Gyors segítség de inkább a már meglévő fertőzöttség esetén hozhat segítséget. Vannak olyan hatóanyagú spray-k amiket már pár napos korban alkalmazhatók, amikor még egyéb szereket az állat kora miatt nem lehet alkalmazni.

Állandó használatra  nem feltétlenül alkalmasak. Ezért a legtöbb esetben  ezeket csak akut esetben alkalmazzuk, nem pedig megelőzésre.

Hátránya: a kis kedvencünk lenyalogathatja. Nem tartós védelem!

 

Bolhairtó samponok

Előnye: Ha gyors segítségre van szükségünk a már jelenlevő fertőzés esetén. Sok bolhairtó sampon csak a kifejlett parazitákra írtja ki.

Hátránya: nem védi meg tartósan  a kutyánkat és cicánkat, bármikor visszafertőződhetnek.

Tanácsunk:
Csak megelőzésre használja. Használat után pár nappal mindenképpen javasolt a csepp vagy bolhairtónyakörv használata.

Tabletták

Előnye: hogy rezisztenciát jelenleg még nem tapasztaltak használatukkor. Megelőzésre vagy állandó használatra alkalmasak. A tabletta fajtájától függően 1-3 hónapos védelemben részesíti kis kedvenceinket. Hatásmechanizmusa az ízeltlábúak idegrendszerére hat. Gyors felszívódásának köszönhetően hatása gyorsan kialakul.

Hátránya: nem rendelkezik repellens hatással, így a szív- és bőrférgességet terjesztő szúnyogok ellen általában nem hatásos. Szúnyogszezonban javasolt a tabletta mellett repellens hatású csepegtető szerek használata. Továbbá a parazitáknak el kell kezdeniük a táplálkozást ahhoz, hogy érintkezésbe kerüljenek a hatóanyaggal. Ennek következtében a paraziták által terjesztett betegségek átvitelének lehetősége nem zárható ki.

Tanácsunk:  Mi nem javasoljuk egyenlőre a tablettákat azért, mert még nincs olyan régen a piacon, így nem ismerjük az esetleges mellékhatásait! De ezt mindenki maga döntse el!

 

TANÁCSUNK

Tanácsunk: A cseppek felhelyezése előtt és után 48 óráig ne fürdessük meg a kutyánkat/cicánkat! A készítménynek kb. 48 óra a felszívódási ideje! Későbbi fürdetés már nem befolyásolja az hatóanyag hatását. Ha kedvencünknek érzékeny a bőre, a használat után irritáció léphet fel, amelyek néhány nap múlva elmúlnak.

+ 1 Tipp: A cseppek használata után mindenképpen fogjuk meg kis kedvencünket, nyugtassuk meg, simogassuk. Vannak olyan kutyák/cicák akik ha nedvesség éri a nyakukat elkezdenek dörgölőzni vagy hemperegni pl. szőnyegen, így a hatóanyag nem kellő mennyiségben szívódik fel.