+36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén (szállítási díj  nélkül) bruttó 3000 Ft.

 +36-1/337-20-25BESTZOO pontok | MAGAZIN | Minimum vásárlási érték kiszállítás esetén (szállítási díj  nélkül) bruttó 3000 Ft.

BESTZoo Magazin
AKVARISZTIKA
HÜLLŐ
KISEMLŐS
KUTYA
MACSKA
MADÁR
Szűrés törlése

Milyen díszhaltápot válasszak?

BESTZoo
BESTZoo
2021.06.08 14:22
Milyen díszhaltápot válasszak?

Sokszor kapunk ilyen kérdéseket vásárlóinktól: "Milyen díszhaltápot válasszak?" Ebben a cikkben bemutatjuk a fontosabb díszhal eleségeket, és áttekintjük milyen fajta díszhal eleségek léteznek.

Egészséges díszhalakat szeretnék de milyen díszhaltápot válasszak?

Sokszor kapunk ilyen kérdéseket vásárlóinktól: "Milyen díszhaltápot válasszak?" vagy "Mi a különbség a hagyományos és a márkás, jobb minőségű haltápok között?" vagy "Megéri márkás, drágább haltáppal etetni?" 

Halak étrendje

A díszhalak egész nap táplálék után keresgélnek. A kövek alatt és a növények gyökerei között mindig találnak maguknak eleséget. Az akvárium tulajdonosoknak különösen oda kell figyelniük arra, hogy a díszhalak mindig fajnak megfelelő és természetközeli táplálékhoz jussanak. A különböző haleleségek fő tápanyagai a fehérjék, a szénhidrátok és a zsírok. Ezekből a tápanyagokból a halak viszonylag nagy mennyiséget igényelnek.

A halak egészséges fejlődéséhez számos élettani folyamat zavartalan lefolyásához, szükségesek vitaminok és az ásványi anyagok is. Ezek nélkülözése ún. hiánybetegségben mutatkoznak. A halak a fehérjékből szénhidrátokat és zsírokat is képesek előállítani. Emiatt fehérjében gazdag, de szénhidrátban és zsírban szegény táplálékon is elhízhatnak.

 

 

Testállományuk fehérjéit azonban csak a táplálékból származó fehérjéből képesek felépíteni. A díszhalak szakszerű táplálására vonatkozó ismereteink, gyakorlati tapasztalatokra és nem kísérleti eredményekre alapozódnak.

Tápanyagok:

Díszhalak zöme mindenevő (pl. pontyfélék, elevenszülő fogaspontyok, pontylazacok). A növényi fehérjék az állati fehérjéknél általában rosszabbul hasznosulnak. A különböző táplálékféleségekkel nyújtott fehérjék és egyéb tápanyagok biológiai hasznosulása, így táplálkozás-élettani értéke is erősen különböző. A többféle eleség, még ha egyenként kisebb biológiai értékűek is, élettani értelemben kedvezőbb hatásúak, kölcsönösen előnyösen egészítik ki egymást. A változatos etetés az egészséges díszhal tartásra egyik záloga.

A fiatal halak rendkívül gyors növekedése Tubifex-etetés hatására annak nagy fehérjetartalmával magyarázható. A fiatal hal nagy növekedési esélye folytán igen sok fehérjét igényel, hiszen a testállomány gyarapodása főleg fehérjéből adódik. Az egyes táplálékféleségek fehérjéinek emészthetősége és a hasznosulása nem egyforma. Pl. a Tubifex és a Szúnyoglárva fehérjéi 90%-osan, a vízibolháé azonban csak 80%-osan hasznosulnak. (Ennek fő oka az aminosav-összetételben keresendő.)

Vitaminok:

A díszhal anyagcsere-folyamataiban fontos szerepet játszó vitaminokat a táplálékkal kell a szervezetébe juttatnunk. A díszhalak számára az A-, D-, B1-, B2-, B12- és a C-vitamin a legfontosabb.

  • E- és K-vitamin-igény még vitatott
  • A-vitaminnak a növekedési folyamatokban, az anyagcserében és a szaporodási folyamatokban van lényeges szerepe
  • D-vitamin nélkülözhetetlen a egészséges csontok kialakulásához
  • B-vitamin-csoport szükséges a növekedési és vérképzési folyamatokban, a máj-anyagcserében és az idegsejtek anyagcseréjében
  • C-vitamin az egyes enzimek aktiválásában és a sejtek anyagcseréjében játszik fontos szerepet, és növeli a halak ellenálló képességét és egészségét.

 

Ásványi anyagok:

Ásványi anyag hiánya az akvarisztikai gyakorlatban a legritkább esetben jelentkezik, mert a díszhalak minimális szükségletét még viszonylag szakszerűtlen etetéssel is fedezni tudjuk.

 


Száraz eleségek:

Ma már többféle díszhaltápot gyártanak , különböző összetételű és szemcsenagyságú gyári száraz eleség kerül forgalomba. Ezek megegyeznek abban, hogy sok alkotórészből állítják össze. Vitaminokkal, ásványi anyagokkal, nyomelemekkel is kiegészítik őket, a díszhalaink egészséges fejlődése érdekében. A díszhalak e gyári eleségeket szívesen fogyasztják. Komponenseik különböző húsok, mint pl. a marhamáj, halhús, tengeri rákhús, azután halikra, Daphnia, alga, burgonya, búzaliszt és sok egyéb is. A pontos összetétel gyártási titok.

A hazai tapasztalatok kedvezőek a gyári eleségek étrendi hatását illetően. A gyári eleségekre is vonatkozik azonban, hogy nem szabad a díszhalaknak többet adnunk belőle, mint amennyit azonnal elfogyasztanak. Az elmúlt évtizedek a hobbiállatok, díszhalak táplálásában is igen nagy változást hoztak. Az emberi, humán élelmiszergyárakhoz hasonló üzemek létesültek a tökéletes, minden igényt kielégítő, különféle eleségek előállítására. Manapság díszhalaink egészséges táplálása  már gyerekjáték. A gyári eleségek előnye, hogy sokáig tárolhatók, nem igényelnek külön tartó-, tárolóedényt, hűtést, vízcserét és azok is kezelhetik, akik az élő tubifextől elzárkóznak.


 

Egészséges díszhalakat szeretnék de milyen díszhaltápot válasszak?

A legnevesebb táp és felszerelésgyártó cégek a JBL, Tetra, Sera. Számtalan haltápot, gyógyszert, vízkezelő szert és felszerelés gyártanak. Magas minőség jellemzi a termékeiket.

Megéri "Márkás" díszhaltápot választani? Ha Önnek fontos halai egészsége és minél szebb akváriumot szeretne, a legkevesebb tisztítással, akkor egyértelműen megéri jobb minőségű eleséget választani. Ezek az eleségek mindamellett, hogy teljes értékűek, egészségesek, a vizet is kevésbé szennyezik. Természetes stabilizátorokat tartalmaz, ami hosszú időn keresztül megakadályozza a haleleség bomlását a vízben.

Lemezes haltáp (Flakes)

Legtöbbször a társas akváriumban tartott díszhalnak megfelelő. Alkalmas a vízfelszínen táplálkozó díszhalaknak, lassan süllyed a középső vízrétegekbe, és a maradékait a talajlakó díszhalak fogyasztják  el. Összetörve a kisebb testű, vagy fiatal ivadék halaknak is ideális díszhaltáp lehet. A nagy felületük miatt a vitamin tartalmuk gyorsabban kioldódhat.

 


Granulátumok (Granules)

A mikrómérettől – ami a kisebb testű díszhalak számára megfelelő – a 2 mm nagyságúig változhat a mérete, ami a közepes méretű díszhalaknak ideális díszhaltáp. A legtöbb ilyen táp a lassan süllyedő, és a lebegő tápok keveréke, aminek köszönhetően minden vízrétegben megfelelő mennyiségű eleséget biztosít a díszhalainknak.

 


Crisps

Szabadalmaztatott kíméletes gyártási technológiájának köszönhetően rendszeres etetésével csökkenthető a víz szennyezettsége, alacsonyabb nitrát szint, jobb vízminőséget eredményez. 

Megfelel a vízfelszínen táplálkozó díszhalaknak, lassan süllyed a középső vízrétegekbe, és a maradékait a talajlakó díszhalak fogyasztják el. Összetörve a kisebb testű, vagy fiatal ivadék halaknak is ideális díszhaltáp lehet.


Tabletták (Tablets)

Ideális díszhaltáp a talajról táplálkozó díszhalak számára, amelyek képesek lekaparni szájukkal a kemény tablettáról a kisebb darabokat, mint például a harcsák és csíkfélék. Kisebb darabokra összetörve a vízközben élő díszhalaink számára is jó megoldás lehet. Egyes tablettákat az üvegfelületre is felragaszthatunk, így többféle díszhal is képes táplálkozni belőlük.Algatabletta (Algae wafers)

Célzottan az algaevő díszhalak számára készült minden igényt kielégítő egészséges díszhaltáp, valamint a mindenevő, talajlakó díszhalak számára is ajánlott. A legtöbb ilyen táp kemény, ezáltal a díszhalak lekaparják a felületüket a szájukkal, úgy ahogyan a természetben is táplálkoznak, mint például az Ancistrus-ok. Egyes tápok fa-rostokat is tartalmaznak a speciális igényű plekók számára.


Liofilizált tápok (Freeze-dried)

Többféle liofilizált eleség kapható, de a tubifex, szúnyoglárva, vízibolha a leggyakoribb. Jól úszik a vízen, ezért vízfelszínről táplálkozó halaknak javasoljuk.

Szárított vízibolha

Alacsony tápértékű, sok ballasztot tartalmazó díszhaltáp, mert a Daphnia kitinpáncélja adja a fő tömeget. Csak kiegészítő eleségként javasoljuk díszhalainknak, egészséges és kiegyensúlyozott táplálásra nem alkalmas.Kizárólag szárított vízibolhán tartva a díszhalaink előbb-utóbb emésztési zavarokat, gyomor- és bélgyulladást kapnak. Ivadék halaknak porfinomságúra kell törni.

Szárított szúnyoglárva

Kitűnő minőségű, magas fehérje tartalmú száraz eleség, amelyet a díszhalak rendkívül kedvelnek. Fagyasztva szárítással tartósított, kiváló étrendi hatású, természetes eredetű egészséges díszhaltáp. A legtöbb akváriumi díszhal kedvelt csemegéje.

Szárított Tubifex

Magas tápértékű és fehérjetartalmú, teljesen természetes, egészséges díszhaltáp. Fagyasztva szárítással tartósított, kocka formájúra préselt díszhaleledel. Etetésével díszhalaink étrendjét változatosabbá tehetjük illetve kiegészíthetjük. Egészen finomra, szinte púderfinomságúra törve ivadék halaink részére is kiválóan alkalmas.

 

A tápok mellett a megfelelő akvárium kialakítása is hozzájárul a díszhalak egészségéhez. Az akvarisztika kezdőknek cikk segít az optimális édesvízi akvárium kialakításában.