BESTZoo Magazin
AKVARISZTIKA
HÜLLŐ
KISEMLŐS
KUTYA
MACSKA
MADÁR
Szűrés törlése

Gondolta volna? Ennyit lát a cica az emberhez képest

Kapitány Zoltán
Kapitány Zoltán
2018.05.24 17:17
Gondolta volna? Ennyit lát a cica az emberhez képest

Azt sokan tudjuk, hogy a macska látása sötétben sokkal jobb, mint az emberé. Tesztek pedig kiderítették, hogy világosban pedig sokkal rosszabbul lát.


ÍGY LÁTNAK A CICÁK
Amikor a cica szeme nagyon erős fényt kap, az írisz résnyire összeszűkül. Ezzel csökkenti az rendkívül érzékeny retinát érő fény mennyiségét és javítja a mélységélességet. A macska szemében egy tapetum lucidum nevű réteg látható, amely a retinára több fényt ver vissza. Ez akkor előny, ha kevés fény éri az állat szemét, ha sok, akkor viszont kifejezetten hátrányos.

 

 

HIHETETLEN

Bármennyire is hihetetlen, a tapetum és egyéb mechanizmusok miatt a macska látása csak hetede az emberének.

Amikor vakuval fotózzuk le a cicát, a szemében láthatjuk a színes fényvisszaverődést, ami igazából a villanófény és a tapetum kölcsönhatása miatt keletkezik. 

Az alábbi képeken az összehasonlításban felül az látható hogyan lát az emberi szem, az alsó képen pedig az, hogyan látnak a cicák.

 

 

LÁTÓMEZŐ

Egy macska látómezeje kb. 200°, egy egészséges emberé pedig 180 °, az ún. binokuláris látómezeje viszont szűkebb. 

A macska szemei – mint a legtöbb ragadozóé – előre néznek, így tudják a mélységet érzékelni. A látótér méretét pedig a szemek elhelyezkedése mellett a szem felépítése is meghatározza.

 

 

LÁTÓTÉR

A látótér mérete pedig a szemek elhelyezkedésétől függ, de a szem felépítésétől is. 

Az ember szeménél az ún. fovea biztosítja a központi látást, a macska szemében pedig a központi, vagy más néven a vizuális sáv.

 

SZÍNEK

A macska szeme képes a színeket megkülönböztetni, de inkább csak kis távolságról, ám ez a képessége nem kifinomult.

A macskák szeme általában aranyszínű, zöld vagy narancssárga. A sziámi cica szeme általában kék, ez lehet akár a fehér bundájúaknál is.

A fehér szőrű kék szemű cicák viszont egy genetikai hiba miatt sokszor süketek. Ha a macska szeme felemás, akkor a kék szeme mellett lévő fülére egyáltalán nem hall.

 

 

 

 

Gondolta volna hogy szeretett cicája milyen különleges ?

forrás: erdekesvilag.hu