BESTZoo Magazin
AKVARISZTIKA
HÜLLŐ
KISEMLŐS
KUTYA
MACSKA
MADÁR
Szűrés törlése

Finnyásság és étvágytalanság a macskáknál

Kapitány Zoltán
Kapitány Zoltán
2021.05.26 13:08
 Finnyásság és étvágytalanság a macskáknál

Dr. Fodor Kinga PhD., Állatorvos/Egyetemi adjunktus cikkéből idézünk, aki választ ad arra, hogy miért alakul ki ez a macskáknál és tippeket ad ezek elkerülésére!

FINNYÁSSÁG ÉS ÉTVÁGYTALANSÁG MACSKÁKNÁL

Az ember mellett élő macskák többsége – különösen a csak lakásban tartottak – általában finnyásak és válogatósak. Legtöbbször nem az általuk elfogyasztott táplálék mennyiségével van a baj, hanem azzal, hogy nem hajlandók többféle takarmányt vagy tápot elfogyasztva változatosan enni.

Ezáltal kialakul a szervezetükben a minőségi éhezés tipikus esete, amikor az állat testsúlya ugyan megfelelő – sőt akár még túlsúlyos vagy elhízott is lehet – de a sejtjei éheznek, mert nem kapják meg megfelelő mennyiségben azokat a táplálóanyagokat, amelyek a szervezetük egészséges működéshez elengedhetetlenül szükségesek.

A cicák többsége ráadásul a táplálék íze mellett a körülményekre is nagyon érzékeny. Nem hajlandók enni, ha pl. az étel nem elég friss, ha túl meleg, ha túl hideg, ha az állaga nem megfelelő,ha valami zavaró körülmény (pl. egy kutya vagy egy kisgyerek) van a közelben. Ha az etetőtál nincs rendesen kimosva, vagy ha nem kedvelik a mosogatószer illatát.

Ezek mellett zavarhatja még őket a túl erős fény és zaj, a szokatlan mozdulatok, a túl nagy nyüzsgés maguk körül, esetleg az idegen, szokatlan szagok jelenléte a levegőben. Válogatóssá válhatnak azok a macskák is, akiket huzamosabb ideig kizárólag a számukra legkedveltebb eledelekkel etettek. Ráadásul ez a válogatósság egy idő után már olyan mértékűvé válhat, hogy a megszokott táplálékféleségeken (pl. máj vagy hal) kívül mást már egyáltalán nem is fognak elfogadni.

Finnyásság és étvágytalanság a macskáknál

 

Képesek inkább a szó szoros értelmében akár még éhezni is

Mindezek értelmében a macska étkezőhelyét úgy kell megválasztani, hogy az a lakásban egy csendesebb, nyugodtabb helyen legyen. Kellő távolságban a macskavécétől, lehetőleg olyan területen, ahol az állatot nem zavarja senki és semmi a táplálékfelvétele közben.

A nagyon finnyás vagy ideges egyedeket ne etessük a szabad ég alatt, mert a külső környezetből érkező ingerek megzavarják a nyugodt táplálékfelvételüket. Ezen kívül a kihelyezett takarmány odacsalogathatja a legyeket és a hangyákat, amely ugyancsak irritáló lehet az enni kívánó macska számára. Mit tehetünk a cicák finnyássága, nem evése esetén?

Fontos, hogy lehetőleg ennek a kialakulását kell megelőznünk, mégpedig úgy, hogy kerülnünk kell a macskák házikoszttal történő egyoldalú etetését. Különösen óvatosan bánjunk a májjal, a színhússal és a hallal, mert ezek íze különösen íncsiklandozó a számukra. Ha túl gyakran kínáljuk meg vele őket, akkor szó szerint rászoknak. Ugyanakkor ezek a takarmányok nem alkalmasak a macskák hosszú ideig történő kizárólagos táplálására.

Ugyancsak kerüljük az olcsó, nem megbízható minőségű tömegtápok etetését is. A legpraktikusabban akkor járunk el, ha kedvencünket már kiskorától kezdve egy teljes értékű szuperprémium minőségű táppal etetjük, mint amilyenek az IAMS macskaeledelek. Ezek a tápok ugyanis minden olyan táplálóanyagot tartalmaznak, amelyre az adott korú és élettani állapotú cicának szüksége van. Ráadásul többféle ízben és kiszerelésben is kaphatók.
A változatosság fenntartása érdekében ezért az IAMS tápok etetésével a folyamatos táplálóanyag-ellátás biztosítása mellett is tudjuk váltogatni az ízeket. A táp állagát (tasakos, illetve száraz forma), ami által elkerülhetővé válik az egyfajta ízre való „rászokás”.

Dr. Fodor Kinga PhD., állatorvos, egyetemi adjunktus